Risto Korpi on työskennellyt lähes 30 vuotta sähköautomaatiosuunnittelun ohjelmistokehityksessä

Risto Korpi on työskennellyt sähkö- ja automaatiosuunnittelun parissa Vitec ALMAlla vuodesta 1996 saakka. Nykyään tuotepäällikkönä toimiva Korpi vastaa teollisuusympäristöjen sähkö-ja automaatiosuunnitteluun tarkoitetun FieldALMAn kehitystyöstä.

– Tulin Vitec ALMAlle töihin käytännössä suoraan koulun penkiltä valmistuttuani sähköautomaation insinööriksi vuonna 1996. Sitä ennen olin ollut kesätöissä UPM:llä, jossa ALMAn ohjelmistot tulivat tutuiksi ja siten oikeastaan kiinnostuin asiasta, Korpi kertaa.

Kiinnostus vei Korven työskentelemään FieldALMAn parissa ensin käyttöönottajana ja projektipäällikkönä, kunnes tuotepäällikön rooli vei hänet syvemmälle ohjelmistokehityksen maailmaan.

– Olin mukana lukuisissa suunnitteluprojekteissa esimerkiksi Valmetilla ja Honeywellillä. Näissä projekteissa olen nähnyt, miten tärkeää ajantasainen ja hyvin hallittu sähkö- ja automaatiotieto on teollisuuden prosesseille. Nyt tuotepäällikkönä vastuullani on varmistaa, että FieldALMA vastaa käyttäjien tarpeisiin, kehittyy heidän tuotekehitysideoidensa ja meidän oman tiekarttamme pohjalta, Korpi kertoo.

Korven mukaan yksi Vitec ALMAn vahvuuksista on se, että ohjelmistokehitys ei ole irrallaan teollisuuden arjesta. Korpi on itsekin tehnyt laajasti yhteistyötä insinööritoimistojen kanssa suunnittelupuolella ja laitoksissa tuotannon ja kunnossapidon puolella.

– Vaikka olemme ohjelmistotalo, meillä työskentelee teollisuuden vahvoja asiantuntijoita. Se on tärkeää, koska teollisuuden ohjelmistoja kehittäessä on ymmärrettävä, miten laitteet, prosessit ja järjestelmät toimivat käytännössä.

Korpi on sitä mieltä, että sähkö- ja automaatioalan osaajilla olisi paljon annettavaa ohjelmistokehitykseen. Vitec ALMA onkin tarjonnut monelle teollisuuden asiantuntijalle tilaisuuden päästä kehittämään laitosten toimintaa ja toimintavarmuutta tietojärjestelmien näkökulmasta.

– Tarvitsemme ihmisiä, joilla on ymmärrys siitä, miten teollisuuden kentällä toimitaan. Sähkö- ja automaatiosuunnittelijat voisivat hyödyntää osaamistaan ohjelmistokehityksen puolella enemmänkin, koska lopulta tämä ohjelmisto on kehitetty juuri suunnittelijoita sekä tuotannon ja kunnossapidon ammattilaisia varten.

Virheettömämpää ja tehokkaampaa sähköautomaatiota

FieldALMA on ALMA-toiminnanohjausjärjestelmän osa, joka auttaa yrityksiä muuttamaan sähkö- ja automaatiosuunnittelun tiedonhallintaan perustuvaksi kokonaisuudeksi. FieldALMAn avulla käyttäjä voi muodostaa laitoksestaan virtuaalisen ympäristön, jolloin laitokseen liittyvä tieto on tallessa ja laitoksen omistajan hallussa. Virtuaalimalliin perustuva ratkaisu vähentää merkittävästi inhimillisten virheiden määrää suunnittelussa.

Tällä hetkellä Korven työpöydällä on muun muassa Atex-hallinnan laajennus.

– Tavoitteemme on tehdä FieldALMAn avulla viranomaistarkastuksista asiakkaillemme sujuvampia tehokkaan dokumentinhallinnan avulla. FieldALMAn ansiosta ATEX -laitteiden soveltuvuusvertailut sekä viranomaistarkastuksissa tarvittava dokumentaatio löytyvät jatkossa yhdestä paikasta.

Juuri ohjelmiston kehityskaari on se asia, mikä on innostanut Korpea työskentelemään Vitec ALMAlla lähes 30 vuoden ajan.

– Kaikki periaatteessa lähtee suunnittelusta, olipa kyseessä Greenfield-laitos tai sitten käynnissä oleva laitos. Kun meillä on tarjota asiakkaillemme ohjelmisto, johon kaikki suunnitteluosaaminen ja suunnittelussa syntyvä tieto voidaan viedä, sitä tietoa voidaan jatkossa käyttää hyväksi niin paljon kaikessa muussakin tuotantoon liittyvässä. Loppukäyttäjälle FieldALMA on ennen kaikkea kilpailutekijä. Se säästää aikaa, vähentää virheitä ja tuo varmuutta suunnitteluun. Se on meidän tavoitteemme: tehdä asiakkaidemme työstä helpompaa ja turvallisempaa", Korpi summaa.