ALMA-ohjelmiston tuotekehitys parantaa myös asiakkaan toimintatapoja

Vahva toimialatuntemus ja siihen perustuva jatkuva tuotekehitys – siinä teknisen alan toiminnanohjausjärjestelmä ALMAn pitkän iän salaisuus. ALMAa on toimitettu asiakkaille jo neljän vuosikymmenen ajan. Sellaisiin lukemiin päästäkseen täytyy jatkuvasti kehittyä.

Vitec Software Group toimittaa vakioituja ohjelmistotuotteita eri toimialojen asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Ohjelmistoyrityksen arvoissa ohjelmistotuotteet ovat toiminnan perusta. Se perusta ohjaa myös Vitec ALMAN tuotekehityksen ponnisteluja ohjelmiston harmonisoinnissa. Uusille asiakkailleen Vitec ALMA on tarjonnut ohjelmistoaan SaaS-mallilla jo useamman vuoden.

– Vuosikymmenten aikana ALMAn perusversio on päivittynyt koko ajan kaikilla asiakkaillamme. Mutta nyt viimeisten vuosien aikana olemme tuotekehityksessä keskittyneet siihen, että siirrämme ohjelmiston perusversioon kaiken sen, mitä olemme näinä vuosikymmeninä oppineet. Poimimme siis ohjelmistoon ominaisuuksiksi ne parhaat käytännöt, joista meillä on 40 vuoden kokemus, Vitec ALMAn tuotekehityspäällikkö Jukka Häkkilä kertoo.

Häkkilällä on itsellään 40 vuoden työkokemus kemianteollisuudesta ennen siirtymistään Vitec ALMAn palvelukseen.

– Tuotekehityksen puolella me keskitymme ohjelmistotuotteiden ja niiden ominaisuuksien kehittämiseen. Samalla vastaan tulee tarve parantaa myös ohjelmiston käyttöliittymää ja käyttökokemusta, joista meillä vastaa käyttöliittymäkehityksen tiimi, Häkkilä täsmentää.

– Juuri nyt meillä on meneillään erittäin merkittävä harppaus web-käyttöliittymän kehittämisessä. Käyttökokemusta optimoitaessa huomioimme erityisesti eri käyttäjäroolien tarpeet. Uusimpana kehityshankkeena ohjelmistoomme on tuotu uudistettu Gantt-näkymä, jotta asiakkaamme saavat ohjelmistostamme parhaan irti, Häkkilä jatkaa.

Harmonisointi hyödyttää kaikkia asiakkaita

Harmonisointi tarkoittaa käytännössä sitä, että ohjelmistoon on ajan saatossa rakennettu useita ratkaisuja, joista Vitec ALMA kokoaa nyt parhaat käytännöt SaaS-ohjelmistoksi. Samalla yksittäisen asiakkaan tarpeisiin tehty kehitystyö vähenee ja resurssit ohjautuvat itse ohjelmiston kehitykseen. Se palvelee lopulta kaikkia asiakkaita paremmin.

– Meillä on olemassa ohjelmistostamme niin sanottu perustietokanta, johon olemme toteuttaneet suurimman osan valikoimassa olevista toiminnoista. Sen lisäksi meillä on selkeä dokumentoitu tieto siitä, millaisia variaatioita ja pieniä räätälöintejä asiakkaamme ovat vuosien varrella halunneet, Häkkilä aloittaa.

– Tuotekehityksessä käymme jatkuvasti läpi viimeisimpiä standardeja tuote ja ratkaisu kerrallaan ja pohdimme, onko standardeissa tai uusissa ominaisuuksissa sellaisia, jotka pitäisi ottaa mukaan perustuotteeseen.

Harmonisointi tarkoittaa myös sitä, että vaikka tuote on pitkälle vakioitu, se ei ole lukkoon lyöty. Vakioituun ratkaisuun varataan aina mahdollisuus asiakaskohtaiseen räätälöintiin. Tärkeintä on varmistaa, että asiakkaat saavat ohjelmiston ja ALMAn henkilöstön toimialatuntemuksesta parhaan irti. Ja että asiakkaat saavat valmiiksi testatut ratkaisut käyttöönsä mahdollisimman vähällä vaivalla, mutta silti joustavasti. Asiakashyöty on tuotekehityksen ajava voima.

– Teollisuuden kunnossapidossa ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita, vaan siellä joutuu jatkuvasti tekemään valintoja siitä, miten erilaiset projektit, käyttöönotot ja koestukset toteutetaan. Siksi meidän täytyy kuulla asiakkaidemme näkemyksiä ja yhdistää se ALMAN tuotekehitystiimin kokemukseen, Häkkilä sanoo vuosikymmenten toimialakokemuksen varmuudella.

Parhaat käytännöt ovat yleinen lähtökohta SaaS-toimitusmallissa. Toimialatuntemus auttaa hahmottamaan parhaat käytännöt. Sen jälkeen parhaat käytännöt siirretään perusohjelmistoon. Ja ohjelmiston avulla parhaat käytännöt siirtyvät asiakkaille.

– Toteutamme ratkaisun niin, että tarvittaessa joitain toimintoja voi jättää helposti pois ja sillä tavoin tuotteesta saa asiakaskohtaisen. Samalla tiedämme, että joitain asioita ei voi vakioida, joten dokumentoimme huolellisesti, mikä on vakioitua ja mitkä asiat täytyy tehdä asiakaskohtaisesti.

Tuotekehitys edistää asiakaskohtaisuutta myös sillä, että käyttökokemus olisi mahdollisimman looginen ja ohjelmisto taipuu käytettäväksi eri aloilla ja erilaisissa työrooleissa. ALMAn uusin kehitysaskel eli käyttö- ja roolipohjainen käyttöliittymä on oiva esimerkki tästä.

– Gantt-käyttöliittymä tarjoaa esimerkiksi kunnossapitäjälle ja kunnossapidon päällikölle eri näkymät ohjelmistoon. Kunnossapidon päällikön ohjauspaneelissa voisi näkyä vaikkapa työtilanteen yleiskatsaus ja kunnossapidon kustannustilanne. Annamme oman näkemyksemme siihen, mitä raportteja näissä ohjauspaneeleissa kannattaa näyttää, Häkkilä sanoo.

Kunnossapidon tietojärjestelmän käyttöönotto on aina melkoinen ponnistus. Harmonisointi helpottaa käyttöönottoa, kun projektin voi suunnitella niin, että ensin keskitytään niihin ominaisuuksiin, joita asiakas tarvitsee ensimmäiseksi ja muita ominaisuuksia voi myöhemmin lisätä tai poistaa.  

– Yhteenvetona voin sanoa, että jos olemme jonkun ominaisuuden ohjelmistoomme laittaneet, olemme varmoja siitä, että niin se asia kannattaa tehdä. Ja ymmärrämme samalla, että asiakkaalla voi olla variaatioita tästä. Mutta kyllä ALMA-järjestelmä ohjaa teollisuuden asiakkaidemme toimintaa myös siten, että se kannustaa heitä tarkastelemaan ja kehittämään omia toimintatapojaan, Häkkilä paketoi.